This website requires JavaScript.
Skip to content

Hvordan aktivitetstilbudet er strukturert varierer i studentidrettslagene, men i hovedsak er det aktivitetsgruppene selv som har ansvaret for organiseringen og gjennomføringen av idrettene, mens hovedstyret har ansvar for å sikre helheten.

Opprette ny gruppe/idrett i studentidrettslaget

NSI oppfordrer studentidrettslagene til å gjøre det enkelt å starte opp nye idretter og aktiviteter. Det er mulig å teste ut noe nytt en periode, for eksempel ved å starte en prøvegruppe i idrettslaget.

Spørsmål som kan være lurt å stille seg:

  1. Er det interesse blant medlemmer og potensielt nye medlemmer for å opprette den nye gruppen?
  2. Hvor skal aktiviteten foregå? Er det kapasitet i aktuelle anlegg?
  3. Hva slags utstyr kreves for å gjennomføre aktiveten?
  4. Hvilke kostander og inntekter er knyttet til opprettelse av ny gruppe?
  5. Har styret noen som ønsker å ta ansvar for å følge opp aktiviteten i gruppen?
  6. Hvordan skal det rekrutteres medlemmer til den nye aktivitetsgruppen?

For å offisielt ta opp en ny idrett sendes ny organisasjonsplan og protokoll fra årsmøtet/styremøtet til idrettskretsen. Oppgi hvilke(t) særforbund gruppen ønsker å bli tatt opp i. Idrettskretsen tar dette videre til idrettsrådet og den aktuelle særkrets og særforbund, og gir tilbakemelding på om opptaket er godkjent eller ikke.

Dersom en ny idrett ikke har tilhørighet til et særforbund i NIF, kan Norges studentidrettsforbund føres opp.

Ved opptak av en ny idrett bør det også gjøres et godt forarbeid internt i idrettslaget. Dersom den nye aktiviteten skal tas opp som en formell undergruppe/gren, legges den nye aktiviteten inn i organisasjonsplanen som skal godkjennes på årsmøtet.

Paraidrett

NSI ønsker at studentidrettslag ser på behovet og mulighetene for å utvikle et paraidrettstilbud til studenter med nedsatt funksjonsevne, eller videreutvikle de tilbudene som allerede eksisterer.

For å komme i gang med paraidrett kan den idrettskretsen studentidrettslaget tilhører være til god hjelp. I alle idrettskretser vil det være en fagkonsultet for paraidrett som har mye kompetanse på akkurat dette feltet.

Paraidrettstilbudet kan også med fordel være åpent for alle, også de uten nedsatt funksjonsevne. Paraaktivitet gir grunnlag til støtte fra NSI. Se også oversikt fra Norges idrettsforbund over mulige aktører idrettslaget kan søke støtte fra.

Les mer om paraidrett på studentidrett.no

Se også NIF sine sider om paraidrett for informasjon og tips

Eliteidrett

Elite/toppidrett omhandler utøvere eller lag som er i Norgestoppen av sin idrett eller representerer Norge eller NSI internasjonalt.

Det kan være aktuelt for studentidrettslaget å ha et tilbud også for utøvere som satser på elitenivå. Hvis studentidrettslaget har medlemmer eller lag som ønsker å satse innen sin idrett, bør studentidrettslag se på hvordan det kan legges til rette for dette. Det anbefales å ta kontakt med den enkelte idrett sitt særforbund eller særkrets for å få innspill.

NSI har som mål å sende studentidrettere på student-EM, VM, OL. Kvalifisering skjer bl.a. gjennom Student-NM.

Rekrutteringsplan for medlemmer

Rekruttering av nye medlemmer er viktig for alle idrettslag. Derfor er det viktig å ha en god plan på rekruttering som setter rekruttering i system og som enkelt kan føres videre til de som kommer inn i styret neste gang. En rekrutteringsplan burde inneholde en beskrivelse på hvilke rekrutteringsaktiviteter som skal gjennomføres og hvordan informasjon skal spres for å nå potensielt nye medlemmer.

En rekrutteringsplan  kan inneholde:

  • Hvem har ansvaret for rekrutteringen og ulike rekrutteringsaktiviteter
  • Hvilke aktiviteter skal gjennomføres
  • Hvordan skal aktivitetene organiseres
  • Tid og sted for aktiviteter
  • Hvordan skal man nå ut med informasjon
  • Hva slags informasjon er viktig å gi de man når gjennom rekrutteringsaktivitetene

Støtteordninger

For å holde kostnadsnivåene lave har NSI flere støtteordninger som studentidrettslag kan benytte. Her følger en kort oversikt over ordningene og lenker til søknadsskjema og ytterligere info.

Utviklingsmidler

Utviklingsmidler er rettet mot studentidrettslag som ønsker å iverksette ulike tiltak og prosjekter for å styrke aktivitetstilbudet i sitt lag og redusere enkeltmedlemmets kostnader.

Ulike type formål NSI støtter:

  • Utviklingstiltak
  • Trener- og dommerutvikling
  • Elitesatsing
  • Friluftsliv

Les mer her

Støtteordning Paraidrett

Formålet med disse midlene er å forbedre studentidrettens integreringsprosess. Dette innebærer å stimulere til et bredere og mer inkluderende aktivitetstilbud til utøvere med funksjonshemminger ved studiestedene i Norge.

Hva støttes?

  • Øremerkede prosjektmidler kan deles ut til: Tiltak rettet mot rekruttering av utøvere med funksjonsnedsettelse til studentidrettslaget, samt oppstart av nye aktivitetstilbud for denne gruppen
  • Arrangement eller kurs hovedsakelig for utøvere med funksjonshemming
  • Aktivitetshjelpemidler (inkludert utstyr) som gjør det mulig å inkludere personer med funksjonsnedsettelser i studentidrettsmiljøet

Les mer her

Reisestøtte

NSI støtter deltakere med reisestøtte til nasjonale mesterskap. Reisefordelingstilskudd beregnes på grunnlag av rene transportutgifter, det vil si reise mellom studiested og arrangementssted. Reisefordelingstilskudd gjelder kun reise i Norge. Utgiften må dokumenteres med originale billetter/kvitteringer. Transportutgifter på studiested og arrangementssted (flybuss, flytog, t-bane, trikk og lignende) dekkes ikke.

Praktisk informasjon om reisestøtte:

  • Summen i reisefordelingsmatrisen er per utøver, per arrangement.
  • Søknadsfrist: 2 uker etter arrangementsslutt.
  • Dersom kostnad for reise er lavere enn den aktuelle støttesatsen vil støtten kun dekke faktisk utgift.
  • CashPoints fra Norwegian eller Eurobonuspoeng fra SAS refunderes ikke. Det gis kun refusjon for faktisk kroneverdi betalt.

Les mer her

Støtte- og tilskuddsordninger for alle idrettslag

I tillegg til det NSI tilbyr av økonomisk støtte, har både Norges idrettsforbund og idrettskretsene oversikter over aktuelle tilskuddsordninger som er verdt å sjekke ut.

Les om idrettsforbundets støtteordninger her.

Rent idrettslag

Antidoping gjelder alle som er en del av idretten, og nå kan ditt lag enkelt og effektivt sette antidoping på agendaen.

Rent Idrettslag er et webbasert verktøy som gir dere muligheten til å sette opp mål og tiltak for deres forebyggende arbeid.

Rent idrettslag

Hvordan bli et rent (student)idrettslag?

Slik går dere frem:

  1. Start med å lese gjennom forberedelsedelen nederst på denne siden, og skriv ut dokumenter ved behov.
  2. Sett av tid (1-2 timer), samle styret, sentrale trenere, ledere og andre ressurspersoner i deres idrettslag eller gruppe.
  3. Søk opp idrettslaget og registrer gruppen dere tilhører (f.eks. Rena studentidrettslag (klubb), studentidrett (gruppe). Velg særforbund (NSI) og registrer kontaktinformasjon.
  4. Gjennomfør diskusjonsoppgaven, godta erklæringen, sett opp tiltak og bli et sertifisert Rent IL. Som Rent IL får dere tilgang til materiell som kan benyttes i det forebyggende arbeidet og til markedsføring av klubben.
  5. Sertifiseringen er gyldig i to år. Tiltakene må gjennomføres i denne perioden.

Ren utøver

Ren Utøver er et læringsprogram for utøvere og ledere på alle nivå i norsk idrett. Ren Utøver gir deg informasjon om f.eks. regelverk, dopinglisten, dopingkontrollen, kosttilskudd og helsekonsekvenser. Ren Utøver kan du gjennomføre på mobilen din eller på PC.. Du trenger ikke å gjøre alt på en gang fordi programmet husker hvor du ga deg sist. I denne versjonen er også modulene tilpasset ulike målgrupper. Det tar ca. 20 minutter å gjennomføre Ren Utøver.

Sunn drett

Sunn idrett er et satsingsområde i Norges idrettsforbund som jobber med å fremme sunne idrettsmiljøer og forebygge spiseforstyrrelser. Sunn idrett holder kurs og foredrag, tilbyr e-læringsmoduler og rådgivning om ernæring og spisefortyrrelser. Vi anbefaler alle studentidrettslag å sette fokus på dette gjennom godt holdnings- og informasjonsarbeid.

Hvordan jobber Sunn Idrett?