Prosjektets bakgrunn:

Perioden 2020-2022 har vært svært krevende for studentene. En av de gruppene som kanskje har lidd mest av de tiltak som er satt inn, er studentene. Avlyst russetid, reduserte og avlyste fadderuker, digital undervisning og forbud mot breddeidrett for de over 20 år. De som startet sitt studieløp høsten 2020 har tilbrakt to av sine tre år av studieløpet alene på hybelen. Det har vært lite å glede seg over, og dette har ført til større grad av ensomhet og helseplager

Prosjektet «aktivCampus» har som hensikt å skape enda mer aktivitet både på og utenfor campus for dagens studenter gjennom hele året. aktivCampus vil være for alle studenter, på tvers av årskull og studieretning, ved i første omgang åtte studiesteder i Norge. Aktivitetene skal være for alle, uavhengig av kjønn, alder og funksjonsevne

  • aktivCampus gjør studiehverdagen aktiv både i løpet av studiedagen og på fritida. Studentene kan være fysisk aktive på campus, samtidig som at det i regi studentidrettslagene bugner over av tilbud de kan delta på etter endt studiedag.
  • aktivCampus gjør studiehverdagen helsefremmendebåde for den fysiske og psykiske helsa. Det tilbys aktiviteter som forebygger fysiske og psykiske plager, gir økt overskudd og får studentene i form! Den enkelte opplever mestring, glede og sosial tilhørighet, og det er et aktivitetstilbud for alle og enhver. Aktivitetene er inkluderende og er så attraktive at folk har lyst til å delta igjen og igjen.
  • aktivCampus gjør studiehverdagen mer meningsfull og motvirker ensomhet! Den enkelte student kan engasjere seg i studentidretten på utallige måter, og utfordre seg selv som aktiv, frivillig, arrangør, organisator og mye mer. Aktivitetene gir nye venner og gode relasjoner, og på den måten vil aktivCampus være en resept mot ensomhet.

Prosjektets mål:

  1. Tilby sosiale idretts- og aktivitetstilbud med lav terskel for å delta
  2. Øke antallet aktive studenter som deltar i tilbud gjennom studentidretten
  3. Tilrettelegge for et mangfold av inkluderende og sosiale arenaer som motvirker ensomhet
  4. Øke studentenes kunnskap om fysiske aktivitet og psykisk helse
  5. Utvikle gode lokale samarbeidsmodeller for å fremme aktive studiesteder basert på frivillighet

 

Resultater:

I denne prosjektperioden (oktober 2022- oktober 2024) har det blitt arrangert aktivUka to ganger. Til sammen har det blitt skapt aktiviteter for over 7000 studenter i Norge. Det har vært 12 ulike studentidrettslag i sving for å arranger en uke fullt av lavterskel aktivitet og moro.

aktivUka

I denne prosjektperioden (oktober 2022- oktober 2024) har det blitt arrangert aktivUka to ganger. Til sammen har det blitt skapt aktiviteter for over 7000 studenter i Norge. Det har vær t12 ulike studentidrettslag i sving for å arranger en uke fullt av lavterskel aktivitet og moro. aktivUka 2024 ble arrangert på 9 studiesteder: Tromsø, Bodø, Ålesund, Sogndal, Førde, Stavanger, Ås, Gjøvik og Lillehammer, i regi av 9 Studentidrettslag. Ca. 4000 studenter deltok på aktivUka 2024. aktivUka strekte seg fra uke 34-37 og innholdet mange forskjellige idretter og aktiviteter. I Stavanger var de 100 stykker som gikk opp til Preikestolen, i Tromsø hadde de kanonballturnering for 80 studenter og i Ås hadde de fotballturnering for 90 stykker. . Det har blitt arrangert boblefotball, spikking, badstue, hageleker og mye, mye mer!

aktivHverdag

Som et resultat av aktivUka har det blitt oppretter flere tilbud for videre aktivitet gjennom året. I Bodø har «mandagsklubben» blitt opprettet, en gruppe som har en styrkeøkt hver mandag. I Tromsø arrangerer de aktivEksamen i eksamensperiodene til studentene sine. Da tilbyr de for eksempel yoga og badstue som studentene kan koble av med seg av helt gratis.

aktivOpplysning

Som en del av aktivCampus skal man ikke bare arrangere aktivitet, men også opplyse om viktigheten av psykisk helse og fysisk helse. Hvert år har kativCampus markert Verdensdagen for psykisk helse med stands på campus, kakaoturer, vafler og andre aktiviteter. aktivCampus Gjøvik deltok på «pyskt bra uke» på sitt campus for å vise frem sitt tilbud. Gjennom prosjektperioden har aktivCampus hatt et sammarbeid med Rådet for psykisk helse. Gjennom de har aktivCampus deltakerne lært om konsptet «Hverdagsglede» om vi har implementert i aktivCampus konsptet. Dette har vært med på å vise frem viktigheten av psykisk helse for studenter. Det ble på slutten av prosjektperioden E-kus i Hverdagsglede for aktivCampus arrangører.

Samlinger

En av verdiene i aktivCampus er «samarbeid». Vi skal jobbe sammen for å utvikle aktivCampus og gi det beste tilbudet til studentene. Det ble derfor arrangert fire fysisk samlinger for aktivCampus arrangører. På disse samlingene fikk de vekslet erfaringer og kunnskap. vi fant sammen t av suksessfaktorene for aktivCampus og videreutviklet konsptet. Konspetbeskrivelse ar blitt oppdatert etter disse samlingen, på den måten er det arrangørene selvs om er med å forme aktivCampus. På samlingen har de også fåt faglig påfyll av blant annet Rådet for psykisk helse og Stiftelsen Vi. aktivCampus var med å åpne Nettverkssamlingen 2023 med en Expo hvor arrangere fortalte om sitt lokale aktivCampus.

Frivillige

aktivCampus hadde ikek vært noe uten de frivillige. Alt fra de de som arrangerer til de osm hjelper til i kiosken. aktivCampus er for og av studenter.

 

Tusen takk til Stiftelsen Dam for støtten og Rådet for psykisk helse for et fint samarbeid.

 

 

Lyst å bli med på aktivCampus?

EmilieØdegård

Rådgiver klubb- og kompetanseutvikling