Birte er 25 år og er utdannet lektor med videreutdanning. Hun startet i studentidretten i Sogndal hvor hun har aktiv i Studentspretten i ulike idretter og verv, hvor hun blant annet har vært markedsansvarlig i styret, leder for Student-NM i fotball og leder for Studentlekene Sogndal 2017. Hun har i tillegg til dette vært med på Studentidrettsforbundet sitt aktivitetslederkurs og hatt oppfølging av andre studentidrettslags Studentleker. I 2019 flyttet hun tilbake til Bergen hvor hun siden har vært aktiv i BSI som håndballspiller.

Studentidrettsreisen fortsetter nå i Lussaka, hovedstaden i Zambia hvor hun skal jobbe med studentidrett på et campus hos University of Zambia (UNZA), hvor hun blant annet skal jobbe med utdanning av kroppsøvingslærere på lærerutdanningen deres.

Hva motiverte deg til å søke om å bli med?
Her fikk jeg faktisk en telefon fra Sofus i NSI for litt over to år siden, om jeg hadde lyst å søke/bli med. Jeg syns det for det første var veldig stas, og var klar for å sette masteren på vent et år for å dra. Med tanke på at jeg er utdannet lærer, underviser kroppsøving og generelt er glad i idrett, passet dette midt i blinken for meg. Jeg har også vært på utveksling tidligere, som gjorde det enda lettere å takke ja. Dessverre kom korona bare en måned etterpå, og oppholdet er blitt utsatt to år/ganger. Jeg blir også motivert av å få gjøre noe meningsfylt. For meg er idrettsglede og mestring sentrale motivasjonsfaktorer.

Hva gleder du deg mest til?
Jeg gleder meg veldig mye til å ta fatt på selve jobben og bli kjent med kollegaer og andre studenter ved UNZA. Det blir også veldig spennende å se hvilken vertsfamilie jeg havner i. Der skal jeg jo bo og bruke mye tid, og jeg tror og håper jeg kommer til å trives godt! Vi som reiser tar også et årsstudium ved NIH I idrett, kultur og utviklingssamarbeid, hvor vi har samling blant annet i Sør-Afrika. Jeg gleder meg ekstremt til å besøke andre land og reise rundt mens jeg er der nede.

Det betyr veldig mye å få være med å gjøre en forskjell. Ikke minst fordi jeg så hvor mange gode søkere det var ved uttakshelgen.

Birte Sunde Leirvåg

Hva tror du er nøkkelen for å lykkes med jobben med studentidrett i Lusaka?
Jeg tror det er viktig å være åpen, og ikke «tvinge på» den norske idrettsmodellen selv om det er den vi er vant til og gjerne mener er rett. Her må det ses an mtp fasiliteter, interesser og andre ressurser de bruker fra før. Dette vet jeg veldig lite om på forhånd. For meg har prosjektet lykkes dersom det er bærekraftig og kan videreføres når jeg reiser tilbake til Norge.

Hva tror du venter deg der nede?
Jeg tror jeg kan vente meg et lite kultursjokk. Både med tanke på universitetets og studentidrettens arbeidsmetoder, men også mtp familiesammensetninger og sosialkulturelle forskjeller. Fra før har jeg hørt at Zambia er et veldig gjestfritt land, og at de vil ta meg godt imot. Jeg er også veldig spent på «African time» konseptet og hvordan det er i praksis!

Hvilke erfaringer tar du med deg fra Norge inn i jobben? Fra tidligere utveksling tar jeg med meg gode engelskkunnskaper og en god dose selvtillit. Jeg er tryggere i meg selv enn sist reise, og har erfart hvordan det er å være vekke fra venner og familie så lenge. Fra Norge tar jeg med meg både administrative og praktiske erfaringer. Fra å lede Student-NM og Studentlekene har jeg erfart hva som kreves for å lede store mesterskap med mange involverte. Her har jeg høstet gode ledererfaringer. Som aktivitetsleder og trener har jeg god erfaring med å lede aktiviteter i større og mindre grupper. Ikke minst tar jeg med meg masse idrettsglede som jeg håper vil smitte over på alle jeg møter. Jeg har erfart hvilke muligheter og dører idretten kan åpne, og håper flere gjør det samme!